Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

Δημοσιογραφικός διαγωνισμός για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

14/4/2010

Βρυξέλλες, 12 Απριλίου 2010

Η φτώχεια στην Ευρώπη μπαίνει στο επίκεντρο της δημοσιότητας

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε σήμερα διαγωνισμό για δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα γύρω από το αντικείμενο του Έτους. Για το δημοσιογραφικό βραβείο του Ευρωπαϊκού Έτους μπορούν να διαγωνιστούν δημοσιογράφοι του έντυπου, ηλεκτρονικού και ραδιοτηλεοπτικού Τύπου, ενώ βραβεία θα απονεμηθούν τόσο σε εθνικό επίπεδο (800 ευρώ ή το ισόποσο στο εθνικό νόμισμα) όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (των 4.500, 3.000 και 2.000 ευρώ) για τα πιο πρωτότυπα και αξιόλογα ρεπορτάζ. Τα ονόματα των νικητριών και των νικητών του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 Δεκεμβρίου 2010.

Ο κ. László Andor, Ευρωπαίος Επίτροπος απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, δήλωσε τα εξής: «Για να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια πρέπει να δώσουμε φωνή στους αποκλεισμένους και πρέπει να κατανοήσουμε τα αίτια της φτώχειας. Παράλληλα, πρέπει να προτείνουμε πρακτικές λύσεις που να φέρνουν αποτελέσματα. Οι δημοσιογράφοι κατέχουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση και γι' αυτό τον λόγο θεσπίσαμε ετούτο τον διαγωνισμό για τα πιο αξιόλογα και πρωτότυπα ρεπορτάζ που μιλάνε για θέματα γύρω από τη φτώχεια.»

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε και οι δημοσιογράφοι μπορούν να υποβάλουν τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου για το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 έως τις 31 Αυγούστου 2010. Γίνονται δεκτά άρθρα και ραδιοτηλεοπτικά ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν ή προβλήθηκαν σε μέσο μαζικής ενημέρωσης των 27 κρατών μελών, της Ισλανδίας ή της Νορβηγίας μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2009 και 31ης Αυγούστου 2010. Όλες οι συμμετοχές θα κριθούν πρώτα από επιτροπή ειδικών σε εθνικό επίπεδο για να αναδειχθεί ένας νικητής για κάθε κατηγορία. Οι νικητές κάθε χώρας θα συμμετάσχουν στη συνέχεια στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο οποίος θα κορυφωθεί στα τέλη του 2010 με την τελετή απονομής των βραβείων υπό την αιγίδα της Βελγικής προεδρίας στις Βρυξέλλες.

Ο δημοσιογραφικός διαγωνισμός είναι μια από τις βασικές ενωσιακές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους και διοργανώνεται με στόχο να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Άλλες κεντρικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Έτους είναι ο πανευρωπαϊκός καλλιτεχνικός διαγωνισμός, μεγάλα συνέδρια για συγκεκριμένα θέματα όπως η παιδική φτώχεια και το πρόβλημα των αστέγων, καθώς και μια σειρά από εκδηλώσεις που προγραμματίζονται γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας τον Οκτώβριο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον δημοσιογραφικό διαγωνισμό, επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 στη διεύθυνση: http://www.2010againstpoverty.eu/?langid=el και πηγαίνετε στο τμήμα «Διαγωνισμός δημοσιογράφων».
 
Το ευρύτερο πλαίσιο
Το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 αποσκοπεί στην καλύτερη διαφώτιση για τα αίτια και τις επιπτώσεις της φτώχειας στην Ευρώπη, τόσο των κεντρικών παραγόντων (π.χ. κυβερνήσεων και κοινωνικών εταίρων) όσο και του ευρύτερου κοινού. Αποσκοπεί επίσης στην ενεργοποίηση των διαφόρων εταίρων για συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στη φτώχεια, στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης, καθώς και στην ενθάρρυνση ξεκάθαρων δεσμεύσεων για τη χάραξη ενωσιακών και εθνικών πολιτικών αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Υπάρχουν σήμερα 84 εκατομμύρια Ευρωπαίοι – δηλ. το 17% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη στάση του κόσμου απέναντι στη φτώχεια, οι Ευρωπαίοι στην πλειονότητά τους (73%) θεωρούν ότι η φτώχεια είναι διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα τους, ενώ σε ποσοστό 89% ζητούν από την κυβέρνησή τους να λάβει επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Μολονότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι κατεξοχήν αρμόδια είναι η κυβέρνηση της χώρας τους, το 74% περιμένει και από την Ένωση να παίξει ένα σημαντικό ρόλο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/1585&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en
 
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε με τις: Γιώτη Χαρά, IKONSCS: 210 6784350 – cyioti@ikon.bbdogroup.gr
Κουστέρη Γεωργία, IKONSCS: 210 6784361 – gkouster@ikon.bbdogroup.gr
Μαρία Ζωγράφου, IKON SCS: 2106784353 – mzograph@ikon.bbdogroup.gr

Φορέας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 21/11/2013