Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

60ή Επέτειος από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης

23/3/2017

Στις 25 Μαρτίου συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης – την απαρχή της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Για τον εορτασμό της επετείου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στη Ρώμη, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαρτίου.

Μεταξύ άλλων, το Σάββατο, ο Πρόεδρος Juncker θα συμμετάσχει στην επίσημη τελετή για την 60ή επέτειο των Συνθηκών  της Ρώμης, η οποία θα λάβει χώρα στο Καπιτώλιο. Εκεί, θα εκφωνήσει ομιλία, όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat, αλλά και ο Paolo Gentiloni, Πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Οι 27 Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, και οι Πρόεδροι των θεσμικών οργάνων θα υπογράψουν στη συνέχεια τη Διακήρυξη της Ρώμης – στην αίθουσα όπου πριν από 60 χρόνια ακριβώς είχαν υπογραφεί οι Συνθήκες της Ρώμης. Η Διακήρυξη της Ρώμης θα προβάλλει τα έως τώρα επιτεύγματα της ΕΕ, θα παρουσιάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση και θα θέτει τις βάσεις  για την ενότητα των 27 και την ενίσχυση της κοινής δράσης σε βασικούς τομείς πολιτικής, προς όφελος των πολιτών.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για το Μέλλον της Ευρώπης που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου, με στόχο την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με το πώς οραματίζονται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ευρωπαίοι.

 

Φορέας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 23/3/2017