Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

Γιορτάζουμε την Ευρώπη

9/5/2019

Την Ημέρα της Ευρώπης, κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν».

 

Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά.

 

Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Φέτος, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης αλλά και για την ανάδειξη της σημασίας συμμετοχής όλων των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οργανώνονται εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη.

 

Στην Ελλάδα,  γιορτάζοντας επιπλέον την 40η επέτειο από την υπογραφή της συμφωνίας  ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ (28 Μαΐου 1979), η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας καλεί σε ένα μεγάλο πάρτι με μουσική, τραγούδι, δρώμενα, και πολλά δώρα, το οποίο  θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Ζάππειο) στις 11/5.

 

Εδώ https://europa.eu/!Hu73ju μπορείτε να δείτε και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε στα Σχετικά αρχεία το Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε η Αντιπροσωπεία της ΕΕ.

 

Σχετικά αρχεία

Φωτογραφίες

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 9/5/2019