Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

9/6/2022

 

Στις 16 και 17 Ιουνίου θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα το Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με τίτλο «Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021–2027». Πρόκειται για το 2ο συνέδριο που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), σε συνέχεια του 1ου Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου 2020 στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα και σηματοδότησε την επίσημη έναρξη του διαλόγου μεταξύ όλων των παραγωγικών δυνάμεων, των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων καθώς και των αρμόδιων αρχών για τη χάραξη πολιτικής.

 

Το διήμερο Συνέδριο ξεκινά το πρωί της 16ης Ιουνίου, όπου στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα παρευρεθούν σημαντικοί ομιλητές, μεταξύ των οποίων εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρης κ.α., ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης.

 

Σε συνέχεια των ομιλιών θα ακολουθήσει η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συντονισμού και Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων, που αποτελεί την μετεξέλιξη και ουσιαστική αναβάθμιση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, καθώς και την επόμενη, 17 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν θεματικές συναντήσεις με ομιλητές από τους χώρους της δημόσιας διοίκησης, της ακαδημίας, των επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα κλείσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δ. Σκάλκος.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες και για να δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου επισκεφθείτε την διαδικτυακή πύλη του ΕΣΠΑ, στο σύνδεσμο https://www.espa.gr/el/Pages/SynedrioNeoESPA21-27.aspx

 

Υπενθυμίζεται ότι το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2021-2027 εγκρίθηκε στις 29 Ιουλίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρώτο μεταξύ όλων των Κρατών Μελών. Ακολούθησε η επίσημη υποβολή των νέων τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων, η έγκριση των οποίων βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο, μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αναμένονται οι εγκρίσεις των πρώτων προγραμμάτων τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027, ανέρχεται σε 26,2 δις Ευρώ, εκ των οποίων 20,9 δις Ευρώ αποτελούν την ενωσιακή συνδρομή και 5,3 δις Ευρώ την εθνική συμμετοχή.

 

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 9/6/2022