Νέα

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

Συνέντευξη Τύπου - Εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

15/2/2018

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός εξήρε την κοινωνική και αναπτυξιακή συνεισφορά του ΕΚΤ, αναφερόμενος στους βασικούς τομείς των παρεμβάσεών του, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την εκπαίδευση, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέχρι την κοινωνική συνοχή και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.  

Όπως χαρακτηριστικά είπε: “το ΕΚΤ είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πλαίσιο δηλαδή μέσα από το οποίο υλοποιούνται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και πολιτικές για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Κυρίως όμως η Πολιτική Συνοχής είναι το βασικό εργαλείο που προωθεί τη σύγκλιση μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ.

Η συνεισφορά του ΕΚΤ σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρόκειται για το ταμείο που αναπτύσσει παρεμβάσεις σε ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο – από την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέχρι την κοινωνική συνοχή και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

Η συνεισφορά του δεν περιορίζεται στον κοινωνικό πυλώνα. Είναι επίσης κρίσιμη και στον καθαρά αναπτυξιακό τομέα, κυρίως μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσει για τη στήριξη της εκπαίδευσης, την καταπολέμηση της ανεργίας, την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, την ενίσχυση των νέων ερευνητών αλλά και τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Στη δική μας λογική οι δύο αυτοί τομείς – ο αναπτυξιακός και ο κοινωνικός δεν διαχωρίζονται. Στόχος μας είναι η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας βρίσκεται το ΕΚΤ.”

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις του ΕΚΤ που υλοποιούνται στο ΕΣΠΑ 2014-2020:

  • Στον τομέα της εκπαίδευσης και στη στήριξη του σχολικού συστήματος με περισσότερους από 22.000 καθηγητές το έτος και την ενίσχυση της έρευνας, με οφέλη για περισσότερους από 17.300 νέους επιστήμονες μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
  • Στα προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από τα οποία θα ωφεληθούν πάνω από 200.000 πολίτες, ενώ από την χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της ανεργίας περισσότεροι από 170.000 νέοι.
  • Στον τομέα της κοινωνικής συνοχής και στο πρόγραμμα για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, όπου περισσότερα από 108.000 παιδιά έχουν θέση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά το σχολικό έτος 2017-2018, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των οικογενειών τους.
  • Στην ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα και στην εμβληματική μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία, με τη χρηματοδότηση των 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

O κ. Χαρίτσης τέλος ευχαρίστησε τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ, Γιώργο Ιωαννίδη  και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον επαγγελματισμό τους και την σκληρή δουλειά.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο «Ε.Κ. Των Τεχνών», στους χώρους της Ειδικής Γραμματείας και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (κτίριο της οδού Κοραή 4). Ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους σημείωσε ότι τα έργα θα συμβάλλουν ώστε η εργασία των υπαλλήλων να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημιουργική.

Στα σχετικά αρχεία μπορείτε να δείτε το Δελτίο Τύπου και την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Περισσότερα για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου διαβάστε εδώ

 

 

Σχετικά αρχεία

Φωτογραφίες

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 15/2/2018